vandforbrug bad vand

Spar på vandet: Sådan sænker du din vandregning med små ændringer

Drikkevand

Når du sparer på vandet, kommer det både dig selv og andre til gavn. Vi har samlet en masse tips til, hvordan du nemt og effektivt sænker dit vandforbrug og dermed sparer penge på vandregningen.

Du åbner for vandhanen. Ud kommer dejligt rent drikkevand, som du kan bruge til at slukke tørsten, lave dig en kop kaffe eller lave mad. Det er nemt at tage for givet, men vores rene drikkevand er en dyrebar ressource, som bør bruges og behandles med omtanke. 

Mange steder i verden er der mangel på rent drikkevand, og her i Danmark er der flere og flere trusler, der potentielt kan forurene grundvandet. Det stiller både højere krav til os som forsyning og til jer som forbrugere, hvis vi skal sikre rent drikkevand til fremtidens generationer. 

Hvis du sparer på vandet, gør du imidlertid også dig selv en tjeneste. Det kan nemlig mærkes på vandregningen. Og der skal faktisk ganske små ændringer til for at gøre en mærkbar forskel. 

Vi har samlet en masse forskellige spareråd, som du kan lade dig inspirere af, alt efter hvad der passer ind i din dagligdag. 

På badeværelset

  • Investér i en sparebruser: Hvor du med en almindelig bruser bruger mellem 10-20 liter vand i minuttet, bruger du kun 5-10 liter vand per minut med en sparebruser. Du kan altså potentielt spare mange liter vand ved at udskifte dit brusehoved.
  • Forkort dit bad: Hvis du ikke har en sparebruser eller vandbegrænser på dit armatur, kan du ved blot at forkorte dit bad med ét minut spare op mod 20 liter vand. Du kan opnå det samme ved at slukke for vandet, mens du sæber dig ind. 
  • Anvend et-grebs armaturer: Hvis du ikke allerede har et et-grebs armatur, kan det være en god idé at vælge sådan et, når dit armatur skal udskiftes. Her kan du nemlig indstille temperaturen væsentligt hurtigere end med to-grebs armatur, hvilket betyder, at du bruger mindre vand. 
  • Skift det gamle toilet ud med et to-skyls toilet: Det kan mere end halvere dit vandforbrug til toiletskyl, hvis du anskaffer dig et to-skyls toilet. Hvis du allerede har sådan et, så husk kun at bruge det store skyl, når det er nødvendigt. Der går nemlig typisk 4-6 liter vand på et stort skyl og 2-3 liter vand på et lille skyl. Er I en husstand på 4 personer, der hver bruger toilettet 4 gange dagligt, kan I potentielt spare 48 liter vand per dag. På et år bliver det til langt over 17.000 liter vand – og en besparelse på ca. 1.100 kr.  
  • Tjek om dit toilet løber: Hvis du kan se uro i overfladen nede i kummen, kan det koste dig op mod 25.000 kroner ekstra om året. Dit toilet kan dog også løbe, selvom du ikke umiddelbart kan se det, og her kan det løbe op i en ekstraregning på 6.000 kroner. Du kan heldigvis teste, om det er tilfældet. Lad toilettet stå ubrugt et par timer. Sæt så et stykke toiletpapir fast bagerst i kummen. Hvis papiret bliver vådt, er det tegn på, at toilettet løber, og så skal du have repareret toilettet eller måske udskifte det, hvis det har mange år på bagen og heller ikke er et vandbesparende to-skyls-toilet.

I køkkenet 

  • Gør opvasken nemmere – brug opvaskemaskine: Du kan med god samtidig springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til den beskidte service. Hvis du blot husker at fylde opvaskemaskinen helt op, sparer du en masse vand, især hvis du har en A-mærket opvaskemaskine. Den bruger nemlig samme mængde vand pr. vask, som du bruger på bare ét minut, hvis du vasker op under rindende vand. Har du ikke en opvaskemaskine, så fyld en balje med vand fremfor at lade vandet løbe.
  • Skrub og skyl grøntsagerne i en balje: Hvis du skal skylle en masse grøntsager i forbindelse med madlavningen, så fyld en balje med vand, og vask dem heri i stedet for under rindende vand.
  • Sluk tørsten i vand fra køleskabet: Vand er som bekendt det allerbedste at slukke tørsten i. Hvis du foretrækker vandet iskoldt, kan det være en god idé at fylde en kande med vand og sætte den i køleskabet fremfor at lade vandet løbe. 
  • Tjek din vandhane: Har du en dryppende vandhane, kan der i løbet af et år gå meget vand og mange penge til spilde – alt afhængig af hvor meget hanen drypper.

I haven

  • Brug vandkande fremfor vandslange: Når blomsterne i dine bede og krukker trænger til vand, så brug en vandkande. En haveslange bruger nemlig hele 12 liter vand per minut, og der går typisk meget vand til spilde. 
  • Vand haven på bestemte tidspunkter: Det er mest effektivt at vande haven tidlig morgen eller sen aften. Midt på dagen går meget af vandet til spilde, da det fordamper. Du kan dermed både spare vand og få mere ud af vandingen ved at time det. 
  • Udnyt regnvandet til vanding: En god måde at spare vand i forbindelse med vanding er at genbruge regnvand. Det kan du gøre med en regnvandsopsamler. Hvis du har en køkkenhave, skal du dog være opmærksom på kun at bruge regnvand til de planter, hvor grøntsagerne koges, før du spiser dem.
  • Lad græsplænen være gul: Det kan måske være fristende at vande græsplænen, hvis den bliver tør og gul i sommervarmen, men det er ikke nødvendigt. Græsplænen kan sagtens klare tørken og skal nok blive grøn igen, når der er faldet noget regn. 
  • Hop i havet fremfor i havebassin: Når sommeren viser sig fra sin bedste side, kan det være tiltrængt med en kold dukkert. Her er det en god idé at tage en tur til stranden eller en badesø fremfor at fylde et havebassin. Det kan nemlig nemt løbe op i flere hundrede liter vand. Hvis I bliver hjemme i haven, kan et alternativ være at fylde nogle vandpistoler og slå jer løs med en vandkamp.