træbeskyttelse og udendørs maling

Vælg miljøvenlig udendørsmaling – så beskytter du grundvandet mod forurening

Drikkevand

Når maling/træbeskyttelse havner på jorden, vil det før eller siden sive ned til grundvandet. Derfor er det vigtigt at vælge et produkt, der er miljømærket og certificeret, så det ikke fører til forurening.

Måske du har et hegn eller et skur, der trænger til en ny omgang maling. Det kan også være, du netop har fået lavet en ny terrasse, som skal have træbeskyttelse.  

I begge tilfælde vil der være et hav af varianter at vælge imellem – og det er ikke ligegyldigt, hvilke du går med. Når du anvender udendørs maling og træbeskyttelse, er der risiko for at forurene det grundvand, der skal blive til dit og vores alles fremtidige drikkevand. 

Normalt er der nemlig forskellige midler, kaldet fungicider, i udendørs maling/træbeskyttelse, som skal beskytte træværket mod svampeangreb og råd. Det er disse midler, der er skadelige for grundvandet. 

Det er svært helt at undgå at spilde lidt undervejs i malearbejdet, og noget træbeskyttelse er meget flydende og kan derfor nemt løbe ned på jorden. Det kan også være, at maling eller træbeskyttelse bliver skyllet ned på jorden som følge af regnvejr. Herfra vil de skadelige stoffer med tiden sive ned til grundvandet, som så risikerer at blive forurenet, hvis koncentrationen af stofferne er stor nok.

Sådan vælger du det rigtige produkt

Vi opfordrer til at vælge et produkt, der er miljømærket og certificeret. På den måde kan du være med til at beskytte en af vores mest dyrebare ressourcer; vores rene drikkevand. 

Gå fx efter produkter, der er miljømærket med Svanen eller EU-blomsten, da disse skal leve op til nogle skrappe miljø- og kemikaliekrav. For at blive godkendt til disse mærkninger, skal malingen eksempelvis også række og dække mere end normalt, dvs. der skal bruges mindre maling, og malingen holder i længere tid.

Gennem en årrække har vi set rester af disse problematiske stoffer i form af nedbrydningsproduktet DMS i grundvandet i Lyngby-Taarbæk, dog i så små koncentrationer – langt under de gældende grænseværdier – at det ikke giver anledning til bekymring for kvaliteten af det drikkevand, der kommer ud af din hane i dag. Men på landsplan er indholdet af disse stoffer i grundvandet mange steder et større problem – og det er den, vi gerne vil komme i forkøbet.