Glas der fyldes med vand

Vand til tre døgn i krisesituationer: Sådan opbevarer du vand

Drikkevand

Myndighederne har udsendt en anbefaling om, at man bør kunne klare sig selv i tre døgn og fx bør have vand stående til nødstilfælde. Vi har samlet en række råd til, hvordan du sikrer, at vandet holder sig så længe som muligt.

Danmark er overordnet et sikkert og trygt land, hvor vi er godt rustet mod mange kriser. Men uroen rundt om i verden har tydeliggjort, at vi også på nogle punkter er sårbare, netop fordi vores infrastruktur er så sammenhængende og digitaliseret.  

På den baggrund har regeringen og Beredskabsstyrelsen netop udsendt en anbefaling om, at man bør kunne klare sig selv i tre døgn uden adgang til basale fornødenheder som strøm, vand, internet og adgang til mad. 

Det betyder blandt andet, at man bør have noget vand stående i tilfælde af, at vandforsyningen sættes ud af drift, fx som følge af et strømsvigt. En person drikker gennemsnitligt tre liter vand om dagen, og det anbefales derfor at have ni liter vand per person opbevaret. Husk også at medregne vand til madlavning og til eventuelle husdyr.

Læs mere om forsyningssikkerheden i Lyngby-Taarbæk 

Du kan både købe flaskevand og bruge drikkevand fra hanen, men i Lyngby-Taarbæk Forsyning anbefaler vi flaskevand, da det er håndteret på en måde, som sikrer, at vandet er sundt at drikke indenfor den angivne holdbarhedsdato på flasken. 

Sådan opbevarer du vandet

Hvis du selv vil fylde nogle dunke/beholdere, bør du være opmærksom på hygiejnen. Vi har samlet en række konkrete råd til, hvordan du sørger for, at holdbarheden på vandet er så lang som muligt:

  • Anvend godkendte beholdere: Sørg for at bruge beholdere, der er godkendt til fødevarer – se fx efter ”glas- og gaffel-symbolet” eller ordene ”Til kontakt med fødevarer”.
  • Rengør både hænder og beholdere: Inden du fylder nogle vandflasker/-dunke med vand fra hanen, så husk at vaske både dem og dine hænder grundigt med sæbe. Du kan evt. også desinficere beholderen med husholdningsklorin  – det der svarer til to propper/skruelåg pr. 10 liter vand  – som du lader stå i 30 minutter, hvorefter du skyller beholderen grundigt.
  • Brug koldt vand og fyld helt op: Når du skal fylde vanddunkene, så sørg for at lade vandet løbe, indtil det er helt koldt, og fyld dem så meget som muligt. 
  • Opbevar vandet et mørkt og koldt sted: Vandet holder sig bedst, hvis det opbevares køligt og mørkt. Det kan fx være i et skab under køkkenvasken eller et andet sted, hvor det ikke står i direkte sollys. Alternativt kan du pakke beholderne ind i et klæde.
  • Udskift vandet med jævne mellemrum: Hvis du har sørget for god hygiejne ved påfyldningen, kan vandet i princippet holde i årevis. Vi anbefaler alligevel at udskifte vandet løbende, så du er sikker på, at du altid har rent vand tilgængeligt. Husk også her at rengøre beholderne. Brug evt. det gamle vand til vanding eller toiletskyl, så det ikke går til spilde.